Baratzagintzan aritzen direnen artean gero eta barazki gehiago lantzeko joera errotzen ari da azken urteetan. Inguru hauetan sekula ezagutu gabeko barazkiak, lehengoen barietate berriak eta abar nonahiko baratza txoko eta azokatan topa daitezke egun. Nobedadearen aldekoa da baratzezain tematien azken puntako dema nagusia. Plazara jaki berri bat nork azaldu, hura ibiliko da, barazkia bera baino lehenago, denen aho-mingainetan. Soka beretik ikaragarri pattaldua da barazki jakin bat, betidanik landutako horietako edozein, nork lehenago plazaratzeko borroken garai bateko sona. Apaltze honek soinean daraman lasaitasuna ustiatu beharko litzatekeela iruditzen zait. Inongo estuasunik gabe, ematen badu ondo eta ez badu ematen ere bai, kopetean uztak garaiz kanpo ekartzearena dutenen alde hitz egin nahi dut. Urrutira gabe ondoko baserrian dut espektakulo ederra: udazkenean jango diren ilar berde berriak arbatzeko moduan dituzte, sasoi honetan, bai! Udazkenaren sotoan udaberri-udaberriko lanak egiten... eta laster, eguraldiaren ederrarekin bat, ilar berde berrien fintasunak aho sabaiak, aho zeruak izartuko ditu