Zaborretik elikagaiak berreskuratzen dituen jatetxeak irekita jarraituko du

  • Elikagaiak zaborretik berreskuratuta lan egiten duen Europako lehenengo jatetxea eta bakarra da Freegan Pony. Bederatzi hilabeteren ostean, Parisko Udalarekin akordio batera iritsi dira bertako langileak eta lanean jarraitu ahalko dute.


2016ko uztailaren 08an - 12:14
Elikagaiak zaborretik berreskuratuta lan egiten duen Europako lehenengo jatetxea eta bakarra da Freegan Pony. (Argazkia: Freegan Pony)

Dohainik eskaintzen die Freegan Pony jatetxeak egunero menua Parisko pobreei. Udalarentzat, ordea, legez kanpoko eta arautu gabeko jatetxea izan da orain arte, 15 urtean hutsik egon den okupatutako eraikin batean zegoena.

Jatetxe begetarianoa da Freegan Pony. Goizez jasotzen dituzte elikagaiak bertako sukaldariek, zaborren artetik berreskuratuta, eta aurkitutakoaren araberako menua egiten dute egun horretarako. Orain arte, etxerik gabekoek bertan lo egiteko aukera zuten, baina Udalarekin hitzartutakoaren ondoren ez da posible izango hemendik aurrera.

Ekoitzitako elikagaien herena, zaborretara

Nekazaritza eta elikagaigintzarako Nazio Batuen Erakundearen arabera munduan ekoizten diren elikagaien herena zaborretara doa. Freeganismo deritzon mugimendua gehiegizko kontsumismoaren salaketa eta hondakinak berreskuratzeko aldarrikapena egiteko hasi zen, eta orain mundu osoan ezaguna da. Jarrera politiko gisa deskribatzen dute jarraitzaileek.

Freegan Pony jatetxeak elikagaiak zaborretik jasotzen ditu, baina ez supermerkatuen zakarren artetik. Izan ere, otsailean Frantzian onartutako lege baten arabera, supermerkatuek debekatuta dute elikagaiak zaborretara botatzea. Ez ordea elikagaien banaketan aritzen diren merkataritza dendek, eta haiek botatzen dutenaren artetik jasotzen dituzte elikagaiak Freegan Ponykoek.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


"Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko"

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
"Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa"

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


Eguneraketa berriak daude