Nekazariek ere babesa erakutsi diote Durangaldeko Berton Bertokoa dinamikari

  • EHNE sindikatuak, ENEEK erakundeak eta Durangoko merkatu plazako baserritarrek atxikimendua eman diote eskola jantokietan bertako produktuak jatearen aldeko plataformari. Dinamika gero eta indar handiagoa hartzen dabil.

Anboto @anboto
2016ko maiatzaren 11
Argazkia: Anboto.

Zapatuan, Durangoko merkatu plazan talde argazkia atera zuten gurasoek, umeek, baserritarrek eta erakundeetako ordezkariek. Plataformakoek, ikasleen plateretako jakiak bertakoak, sasoikoak eta eskolako jantokian prestatutakoak izatea gura dute, eta martxoan eman zuten ekimenaren berri. Geroztik, atxikimenduak batzen dabiltza. Esaterako, Pirritx, Porrotx eta Marimotots pailazoena jaso zuten duela aste batzuk.

"Gure laguntza edukiko dute", esan du Urdaspal Alberdi baserritarrak. Bertako nekazaritzaren aldeko ekimen lez ere ikusten du, baina "gizarte osoarentzat onuragarri" izan daitekeela irizten dio. Gainera, ideia egi bihurtuko balitz, "bertako ekoizleen falta dagoela konturatuko ginateke", bere arabera (Izan ere, 2.000 ikasletik gora egoten dira egunero Durangaldeko jantokietan). Horregatik, atzetik bestelako beharrizan batzuk piztuko lituzkeelako ere, interesgarria ikusten du.

"Logikaz betetakoa"

EHNE sindikatuko Alazne Intxausperen iritziz, "oso garrantzitsua da gurasoek euren seme-alaben elikaduraz arduratzen hastea". Elikadura, hezkuntza sistemaren parte izan beharko litzatekeela dio, eta proiektu integral baten beharra dagoela; umeen heziketa edota sukaldeko langileen baldintzak ere kontuan hartu behar dira bere ustez, ez bakarrik ekologikoa jan ala ez. Guraso elkarteen erabakitzeko eskubidea defendatu du, eta eskariari erantzutea administrazioaren ardura dela nabarmendu du.

Roman Bengoa ENEEK-eko (Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseilua) kidea da, eta gurasoen eskaera, "logikaz betetako gauza bat" dela esan du. Horregatik, aurrera eraman beharrekoa dela ikusten du. "Bertako nekazaritzak edukiko lukeen gorakada" azpimarratu du.

Albiste hau Anbotok argitaratu du eta CC-by-sa lizentziari esker ekarri dugu ARGIAra


Elikadura kanaletik interesatuko zaizu...
2017-12-26 | ARGIA
Azalera handiko merkataritza guneen salmenta %2,5 hazi da 2017an EAEn

Eustat estatistika institutuak emandako datuen arabera, elikadura saltoki-kateek eta azalera handiko supermerkatu eta dendek hazkunde nabarmenarekin amaituko dute 2017 urtea. Hala, azarora arteko hamaika hilabetetan %2,5eko hazkundea izan dute eta azaroan igoera hori %3,4koa izan da gainera, aurreko urtekoarekin konparatuz.


2017-12-24 | Garazi Zabaleta
"Aliantzak dira proiektuak garatzeko aukera polit eta bakarrak"

Bizkaiko Ttak Kolektiboko kide da David Lopategi. Lantaldea osatzen duten zazpi lagunak lehenagotik ezagutzen baziren ere, Baserritik Mundura ikastaroko lehen edizioan hasi ziren elkarlanean. “Denok genbiltzan lehenagotik elikadura burujabetzaren eta agroekologiaren inguruan lanean: batzuk baserritarrak ziren, beste zenbait eragile sozialetako kide”, azaldu digu Lopategik. Badute batzen dituen beste zerbait ere: “Lan kolektiboaren sinesle amorratuak gara”. Lan kolektibo... [+]


2017-12-04 | Irulegiko Irratia
Lehen arno merkatua ontsa iragan da Donibane Garazin

Irulegiko arno sormakaren ezagutzeko jende andana pollita bildu da Donibaneko merkatu estaldian.


2017-12-03 | Garazi Zabaleta
Baserri eta kalearen arteko zubi

Azpeitiko Udalak azoka plazaren inguruan abiatutako parte-hartze prozesuan du oinarri Elikagunea proiektuak. Prozesuari jarraipena emanez, eskualdeko hiru gaztek Artxara Kooperatiba Elkarte Txikia osatu eta Elikagunea aurrera eramateko ardura hartu dute. “Bertako elikagaiak sustatzea da helburua, prezio eskuragarrian eskainiz eta, era berean, kontsumitzaileak kontsumo jasangarriaren inguruan kontzientziatuz”, azaldu du Xabi Izagirre Uranga kooperatibako kideak ekimenaren aurkezpen... [+]


2017-12-01 | Uriola.eus
Ostiralean zabalduko dute Labore Bilbo elkartea

Elikadura burujabetza bultzatzea eta saretzea xede duen proiektua da Labore Bilbo. Abenduaren 1ean irekiko ditu ateak denda itxurako kontsumo elkarteak Santuxun.


2017-11-02 | Unai Brea
Zergatik da hain garrantzitsua Monsantorentzat glifosatoa defendatzea?

2016ko hasieratik bosgarren aldiz, Europako Batzordeak ez du lortu EBko estatu kideen gehiengoa glifosato herbizidari baimena luzatzearen alde agertzea. Indarrean dagoen baimena aurtengo abenduaren 31n iraungiko da, eta beste hamar urterako berritu nahi du Batzordeak, erabilerari inolako mugarik ipini gabe.


2017-10-31 | Miren Osa Galdona
Jateko ohiturak aldatu nahi ditu Jaurlaritzak: hiru urtean gatz eta azukre kontsumoa %20 murriztea helburu

Euskadiko elikadura osasungarrirako ekimenak deituriko kanpaina aurkeztu zuen, astelehenean, Jon Darpon Osasun sailburuak. Herritarren jateko ohiturak hobetu nahi dituzte, barazki eta fruta kontsumoa handituz. Bereziki gazteengan jarri dute fokua: %51k ez dute frutarik jaten egunero eta %82k ez dute barazkirik jaten.


2017-10-20 | Miren Osa Galdona
Baserritik mundura, etorkizuneko elikaduraz jabetzeko

Martxan da Baserritik Mundura ikastaroaren bigarren edizioa. Gure elikaduraren etorkizuna jokoan izenpean, elikadura burujabetza eta agroekologiaz arituko dira ia urtebetez. 2017ko urritik 2018ko azarora bitartean ekitaldiak eta mintegiak antolatu dituzte EHUn eta hainbat herritan.


2017-10-01 | Jakoba Errekondo
Hazien tramankuluak

Fruitu sasoia da: gaztaina, hur, intxaur, ezkur, maspil.... Gure paisaietan ugarienak, hala ere, mahatsa eta sagarra. Baliatzen ditugun fruitu etxekotutakoez hitz eginda, alegia. Pentsatuko duzun bezala, hor, han eta hemen, denean, milioika fruitu sortzen ari dira etengabe. Fruitu horiek hazien bidaia-ontziak dira. Haziak hedatzeko eta ahalik eta urruneneko toki egokiren batera iristeko tramankuluak dira fruituak.


"Bizidunek gauean asmaturikoa ulertu behar dugu egunero baratzezainok"

Baratzeari begiratzeko molde berri bat plazaratzen hasi zen Gilles Clement duela 25 urte. 1991n argitaraturiko Le jardin en mouvement (Baratzea mugimenduan) liburuarekin bazterrak inarrosi bazituen ere, laster arrazoia eman zion denborak. Orduz gero, erresistentziarako teoriak eta teknikak plazaratzen dihardu, baratzeko lana sekula bazterrera utzi gabe. Baratzea egitea oraindik ere politika egitea delako.


Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude