Lurzaindiak Zuberoan beste baserri bat erosteko kanpaina abiatu du

  • Lurzaindia diru bilketa kanpaina batekin Arrokiagako Eskanda etxaldeaz jabetuko da, Anne Lavis laborariari lan tresna atxikitzea ahalbidetzeko. Gazteen instalatzeko tresna balin bada Lurzaindia, aspaldiagotik laborari direneri ere laguntza ekartzen ahal die.

Etxalde
2017ko urriaren 30a
Anne Lavisek 50 ahuntz hazten ditu Arrokiagako 'Eskanda' etxaldean, esne eta gaztatarako. (Argazkia: Lurzaindia)

 Arrokiagako Eskanda etxaldean instalatua da Anne Lavis 2006az geroz. Lurrak, ahunztegia eta etxea ez dira bereak, alokatzen ditu. Jaz, etxaldearen jabeak saltzeko erabakia hartu zuen bat batean bainan Anne Lavis-ek ez zuen ahal ekonomikorik aski dena erosteko. Lurzaindiari dei egin zion eta, negoziatu ondoren, jabeak onartu zuen etxe bizitza laborariari saltzea eta lurrak eta ahuntztegia Lurzaindiari saltzea. Oraindik goiti, laborariak  Lurzaindiari alokatuko dio lan tresna. Bere helburua segituz, Lurzaindiak merkatutik betiko aterako du lurra eta laborantxarako soilik baliatuko dela segurtatuko du. «Ez nuen dirurik aski etxaldearen erosteko.  Ene lan tresna bainan ere ene bizia  hor da, Eskandan, eta ez nuen hortik joan nahi. Lurzaindiari esker, ene ofizioa segitzen ahal dut», adierazi du Anne Lavisek Lurzaindiak eman prentsaurrekoan.

Etxaldeak 26 hektarea ditu, horietarik 5 ha soilik mekanikoki lantzen ahal direnak. Sortzez Belgikarra da Anne Lavis. Laborantxako formakuntza ipar Euskal Herrian (Etxarrin) egin ondoren, Eskandan instalatzeko aukera izan zuen eta geroztik ahuntz hazkuntza eraman du, 50 ahuntzen esnea gasnatzen duela eta zuzenki saltzen, laborantxa ekolojikoan eta Idoki marka pean.

Lurrak eta ahuntztegia erosi ahal izaiteko, kanpaina berria abiatu du Lurzaindiak. 72 000 euro bildu behar ditu Xiberoako etxaldeaz jabetzeko. Deia zabaldu du oraiko akziodunek diru gehiago emaiteko eta jende berriari Lurzaindian inbertitzeko. Argitasunak atxeman ditaizke lurzaindia.eu webgunean. «Urte bukaera aintzin nahi ginuke diru hori bildu, jakinez Lurzaindiaren beharrak hori baino ainitzez haundiagoak direla, beste lur batzuren erosteko galdea baita eta ere lan anti-espekulatiboa eramaiteko », adierazi du Marie-Claire Leurgorry Xiberoko laborari eta Lurzaindiako arduradunak.

Dagoeneko 374 hektarearen jabe da Lurzaindia, 29 laborariren eskutan direnak Ipar Euskal Herriko xoko guzietan. Jaz bi etxalde erosi zituen, hiru gazteren instalatzeko, Arüen eta Ainharben (Xiberoan).

Ahuntzak barrutian "Eskanda" baserriaren pentzeetan, Arrokiagan.
(Argazkia: Lurzaindia)

 

Kanal hauetan artxibatua: Laborantza  |  Zuberoa

Laborantza kanaletik interesatuko zaizu...
2018-01-21 | Agin Rezola
"Bertsolaritza lotzea sagardotegi edo taberna munduarekin, ez da txarra"

Apaizak ardoarekin lotzen diren bezalaxe lotzen dira bertsoa eta sagardoa. Bi mundu ezberdin, baina elkarri oso lotuta daudenak. Hanka bat mundu banatan du Unai Agirrek. Batetik, Euskal Sagardoa jatorri deiturako koordinatzaile gerentea da eta bestetik, Euskal Herriko Bertsolari Txapelketa Nagusiko finalean aritu da. Orbita horretatik irten gabe bildu gara hernaniarrarekin.


2018-01-21 | I˝aki Sanz-Azkue
Sagardoa eta garagardotarako lupulua nahasten direnean...

Garagardoa egiteko erabiltzen den lupulua eta sagardoa nahastean ateratzen den edaria berezia da. Zaporea, freskotasuna eta nortasuna; hiruak omen ditu. Ameriketako Estatu Batuetan eta Kanadan arrakasta handia du, eta Galizian ere atera dute halakorik, bertako sagarra eta kanpoko lupuluarekin egina. Euskal Herrian, ordea, sagardo lupuluduna edari arrotza da. Oraingoz.


2018-01-21 | Jon Torner Zabala
"Ezinbestekoa da sagastietan makinekin lan egin ahal izatea"

Sagardo Forum jardunaldietan “Sagarrondoaren egoera Euskal Herrian” hitzaldia eman du Sagarlan aholkularitza-enpresako teknikari Aitor Etxeandiak. Hurrengo egunean aurrez-aurre elkartu gara berarekin, Hernaniko solasaldian esandakoez gehiago sakondu aldera.
“Zuekin hitz egin eta gero sagasti bat begiratzera noa, lurra-eta zer moduzkoak diren ikustera”, kontatu digu. “Sagarrondo asko ari dira landatzen lehen ganaduarentzat ziren larreetan edota pinuek libre... [+]


2018-01-21 | Jon Torner Zabala
Natura eta historia batzen dituen ibilbidea

Sagardotegi-plana osa dezakeen proposamen bat ekarri dugu orriotara, Aiako natur parkearen mendebaldeko muturrean barneratzen den ibilbide zirkularra, zailtasun txikikoa eta nahikoa motza (3,7 km). Historian atzera egiteko parada izango dugu, bidean topatuko ditugun arta-mugarri eta trikuharrien altzoan oinez.


2018-01-16 | Euskal Irratiak
Protesta Kanboko laborantxa lur bat eraikigarri bilakatzekotan direlako: "Eraiki orde jatea hobe!"

Larunbateko Euskal Elkargoaren osoko bilkura permanentean, 210 hautetsi bildu dira Baionan. Eztabaidatu diren 34 punduen artean polemika gehien piztu duena Kanboko herriak aurkeztu duen PLU edo hirigintza planaren arramoldatze proiektua izan da.


2018-01-14 | Jakoba Errekondo
M÷et & Chandon sagardoa

Urte arteko egun xelebreak amaitu dira, lurretik sortutakoetatik jan eta edan batean osatzen diren egunak. Hobebeharrez, onenetik onenera janedan ere. Ustez. Kaba eta xanpain botila astunak erraz dantzatzen dira. Gaur egun askotarikoak badira ere eskuera, lehen beste upeleko sagardoa zen. Xanpain aukera urria zenean aparteko sona zuen “Champagne” sormarkako Möet & Chandon izenekoak.

Bernardo Aurkia Lizarribar Leaburun jaiotakoa berroigeitaka urtetan aritu zen Saran... [+]


2018-01-03 | Jon Torner Zabala
Txotx irekierak 25 urte, eta hamalau bider kirolariak protagonista

Urtarrilaren 15ean egingo da txotx irekiera Astigarragako Gurutzeta sagardotegian. Aurtengoa 25. edizioa du Sagardo Berriaren Egunak, eta Alberto Iñurrategi mendizale aretxabaletarra izango da protagonista nagusia: Hark egingo du “Gure sagardo berria” oihu, lehen kupela irekitzean.


2017-12-31 | Garazi Zabaleta
Nekazaritza ekologikoa eskolan lantzeko jolas digitalak

Ecosegell izeneko proiektua jarri du martxan Kataluniako Nekazaritza Ekologikoko Produkzioaren Kontseiluak (CCPAE). Eskoletan nekazaritza ekologikoaren oinarriak eta elikagai ekologikoen etiketa moduak ikasteko hezkuntza-baliabide digitala da Ecosegell, 10-14 urte bitarteko gaztetxoei zuzendua bereziki. Jolasen bidez gaiok lantzea eta gazteengandik gizartera zabaltzea du asmo proiektuak.

Ekimen berritzailea

Vida Sana elkartearekin batera sortu du kontseiluak proiektu pedagogikoa,... [+]


2017-12-14 | Laborari
"Erakutsi nahi dut etxalde tipi batean bizitzen ahal dela"

Gamere-Zihigan (Zuberoa) sortua, Benoit Tauzin gazteak hargintzan zeukan lanbidea utzi du Zalgizeko baserri bat bere gain hartzeko. Ardi hazkuntzan hasi da, neguan haranean mantendurik udan artaldea mendietako larretan edukitzeko. Laster euskal arrazako txerriekin ere hastekoa da.


21 urte nahikoa dira! MME nekazaritzatik kanpora!

Merkataritzaren Munduko Erakundea eta Elikadura Burujabetza kontzeptu antagonikoak dira. Lehenbizikoaren helburua da urratsez urrats mundu osoan merkatu “libre” bat eraikitzea, baita nekazaritzan ere, ekoizpena oztoporik gabe eramateko munduko leku batetik bestera, produkzio-kostu txikienak dituen tokian kokatuz. Horren ondorioz, munduko eskualde bakoitza espezializatu egiten da bere testuinguruan merkeena den ekoizpena egiten. Lehiaketa horretan, ikuspegi sozialak, lokalak,... [+]


Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude