Lurzaindiak lehen baserria erosiko du Gipuzkoan, Ezkio-Itsasoko Hariztizabal mitikoa

  • Gipuzkoako nekazaritza ekologikoan aitzindarietakoa izan den Hariztizabal baserriaren transmisioa bermatuko du Lurzaindiak, jende artean bildutako diruz haren jabe egin eta baserritar gazteei errentan utziz.


2017ko azaroaren 27an - 10:29
Hariztizabal baserriak 11 hektarea lur dauzka, horietatik 2,2 sasoi betean dauden sagarrondoz osatuak.

ENEEK Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak Gaur8.eus asterokoan plazaratzen duen orrian 2015eko abenduan jakinarazi zuen Ezkio-Itsasoko Hariztizabal baserriari segida bilatzen zebiltzala Mailu Gardoki eta Xabi Akizu bere jabeak. Baserria bezala nekazari eta ekintzaile bikotea oso ezagunak dira Hego Euskal Herriko laborantza ekologikoaren munduan egin duten aitzindari lanagatik eta baita inguruan egokitu zaizkien beste hainbat arazotan (AHTak beren herrian eragindako hondamendia ez da txikiena) erakutsitako konpromisoagatik.

Azkenean, Gardoki eta Akizu baserriaren transmisioari dagokionean ere aitzindari izango direla dirudi, Lurzaindia sartuko delako haiek 1979an erosi eta beren eskuekin berreraikitako Hariztizabal nekazaritzako etxalde izaten jarrai dezan bermatzeko operazioan . Lurzaindiak bere 3175 akziodunek aurreratutako diruarekin urteotan 20 etxalde erosi ditu Iparraldean (374 hektarea lur eta guzti) horiek 29 baserritar gazteei eskaintzeko errentan, nekazaritzaren iraupena bermatuz.

Ezkio-Itsasoko Hariztizabalen jabe ere Lurzaindia egingo da, ENEEKek jakinarazi duenez. Orain laborari gazte ekintzaileen zain dagoen Hariztizabal baserria bera 350 metro karratuko bi solairukoa da eta etxebizitza prest dago bertan bizi izateko. Osotara, 11 hektarea dauzka eta horietatik 2,2 hektarea fruta ekoizpen betean daude, batez ere sagastia. Frutarentzat kamara ere badu. Sei hektareako basoa eta beste hainbat nekazaritza jardueratarako aukera ematen duten sail batzuk ere baditu (txerriak, baratza, hegaztiak…). Okindegi bat martxan dauka eta bertan baserriko ogi ekologikoa egiteko tresneria guztia dago eskura (errota, bahea, labea, eta abar).


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza ekologikoa
Nafarroako nekazaritza-ekoizpen ekologikoak lurren %25 kudeatu nahiko lituzke 2030ean

Nafarroako sektore ekologikoa egonkor mantendu da azken urtean eta nekazaritza ekoizpena %5 handitu da. Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak erronka du 2030. urterako: lurren %25 ekologikoa izatea. "Bide horretan ari gara lanean, ahalik eta nekazari eta... [+]


2024-03-14 | Leire Artola Arin
EAEko nekazaritza lurren %5ak soilik dauka ziurtagiri ekologikoa

Gorantz egiten ari da nekazaritza ekologikoko eredua Araba, Bizkaia eta Gipuzkoan, Ekolurra Kontseiluak baieztatu duenez, baina Europako Itun Berdeak 2030erako helburutzat duen %25etik urrun dago oraindik.


2024-02-19 | Garazi Zabaleta
Garroko Etxaldea
Herriko etxeak bultzatutako proiektua, laborantza biologikoan erreferente

2011n abiatu zuten Lekorneko Garroko Etxaldean laborantza biologikoko proiektua: “Lurrak Herriko Etxearenak ziren, eta bertako eta Herri Elkargoko hautetsiek sortu zuten proiektua”, azaldu du Argitxu Ithourria kideak. Laborantza biologikoa bultzatzeko helburuz abiatu... [+]


Agroekologiaren alde egiteko dei egin du Egurra ta Kandela baserritar ekintza kolektiboak

Nekazaritza eta abeltzaintza “errotik” aldatzeko trantsizio agroekologikoaren aldeko elkarretaratzea eginen dute, hilaren 16an, Gipuzkoako Foru Aldundiaren egoitzaren aurrean.


2024-02-05 | Garazi Zabaleta
Soronea
“Barazkiak prezio duinean saltzeko bidea dendan topatu zuen osabak”

Miriam eta Igone Saldias ahizpek baserriari eta familiako proiektuari eusteko apustua egin dute. Berrobiko Soronea baserrian barazkiak ekoizten dituzte eredu ekologikoan, eta Tolosako Soronea dendan saltzen, modu zuzenean.


Eguneraketa berriak daude