Hazparne aldeko hamar laborarik 'Xixtroak' antolatu dute, internet bidezko kontsumo taldea

  • Hazparne (Lapurdi) inguruko hamar bat laborari bildu dira, ekoizpen multxo bat proposatzeko saskietan. Berezitasuna: internet bidez eskatzen direla, astero eta nahi dena hautatuz. Xixtroak izena hartu dute, Hazparne inguruan horrela deitzen baitziren lehen, astoen gainean finkatzen ziren saskiak, etxaldeko ekoizpenak merkaturat eramaiteko.

Etxalde
2016ko urriaren 11
"Xixtroak" saski edo kontsumo taldeko hamar laborariak beren produktuetako batzuen aurrean jarririk.

Astoa kamioarekin ordezkatu dutela diote bainan izpirituan jarraitzen du, etxean ekoiztua herritarreri eskaini nahi diete. Sei etxalde dira taldean, hamar gizon eta emazte, laborariak, kalitatea lehenesten dutenak. Molde ekologikoan, Idoki marka pean ala jatorrizko izendura bateko kide dira. Hau da ere taldean izaiteko baldintza.

Komerzializazio bideak errexteko abiatu zuten gogoeta. Denda bat ideki edo merkatuan etxalde guzietako ekoizpenak mahain amankomunean bildu, bi ideia hauek gogoetatu zituzten internet proietua abiatu aintzin. Bietan, edo gastu gehiegiak edota denbora asko pasatzeak gibel eginarazi zieten. Euskal Herriko Laborantza Ganbararekin burutu zuten gogoeta eta internet gune baten sortzea erabaki zuten.

«Internet tresna praktikoa da, denda bat baino gastu gutiago sortzen du. Martxan eman dugun moldean, ekoizle eta kontsumitzailearen arteko  harremana mantentzen dugu guk baitugu paketa emaiten jendeari. Pantaila soil batekin ibiltzea ez dugu nahi, kontsumitzaileak ikusi behar gaitu», dio Corinne Minaberrik, Lekuineko laboraria eta Xixtroak taldeko kidea.

Xixtroaken ibilmoldea sinplea da. Jendeak astero egin dezake manaketa xixtroak.com web gunean, hemen aurkeztuak dira proposatutako ekoizpen guziak bai eta etxaldeen deskribapena. Hautu guztiz librea daukate erosleek. Web gunearen bidez, hots aintzinetik, pagatzen da saskia. Astelehen gaueko manatu ondoan, ostiraletan banatuak dira.

Xixtroak proietua abiatu aintzin, merkatu azterketa eraman zuten taldeko kideek, batez ere neurtzeko erosle aski bazeukaten lurralde hurbilean ala Baionaraino joan beharko zuten. Hazparne inguruko lan eremuetan ibili ziren, enpresa desberdinetako langileri proietua aurkeztuz. Oso ondo hartu zuten ideia jendeek eta banaketa guneak arabera antolatu ziren. «Azterketa hori eraman dugularik, ohartu gira ainitz enpresa bazirela gure inguruan, eta langileek gure proietua begi onez ikusten zutela». Sei tokitan ibiltzen dira laborariak: Kanbo, Hazparne eta Beskoitzeko lan eremuetan (poligonoetan), Hazparneko hiri erdian bai eta Aiherran eta Lekornen bi etxaldeetan.

Sei etxaldetarik proposatzen diren ekoizpenak anitzak dira: gasna desberdinak (ahuntz, ardi, behi, idorrak ala freskoak), esnekiak (esne freskoa, gurina, kremak), haragia (pittika, bildoskia, atzarkia, ahatxekia, euskal xerria, oilaskoak, pintarrak), barazkiak eta sagar zukua. Iraila hastapenean abiatu dira banaketak. Epe ertainean, astero 35 euro inguruko 50 bat saski banatzea dute helburu laborariek. «Xixtroaki esker, gutarik batzuk merkatuetan denbora gutiago pasatzea espero dugu, beste batzuk transformazioa azkartu nahi dute, beste batzuk langile bat kontratatu. Gure etxaldeetako ibilmoldea errextu nahi dugu, ekonomikoki bainan ere lanaren aldetik», dio Emilie Dubois, Lekorneko laboraria eta Xixtroakeko kideak.

Kanal hauetan artxibatua: Laborantza ekologikoa  |  Laborantza ekologikoa

Laborantza ekologikoa kanaletik interesatuko zaizu...
Lurzaindiak lehen baserria erosiko du Gipuzkoan, Ezkio-Itsasoko Hariztizabal mitikoa

Gipuzkoako nekazaritza ekologikoan aitzindarietakoa izan den Hariztizabal baserriaren transmisioa bermatuko du Lurzaindiak, jende artean bildutako diruz haren jabe egin eta baserritar gazteei errentan utziz.


Baserria eta berton bizi garenon etorkizuna

Jesus Mari Gonzalez Martinez eta Angela Linskey Abaltzisketako "Naera Haundi" baserrian bizi dira. Produktu ekologikoak (mermelada, esaterako) produzitzen zituzten duela gutxi arte. Ekoizleek 65 urte betetzean diru-laguntzak eteten zaizkiela-eta, ezin izan diote lanari eutsi.


2017-10-12 | Errigora
Zubigintza Errigoran
MULTIMEDIA - erreportajea

"Zubigintza amildegiak gurutzatzeko artea da. Bizkarrez dauden munduak elkarri begira jartzekoa. Ertza abiapuntu bihurtzekoa. Alegia egia egitekoa. Horixe da, hain zuzen, Errigoraren langintza: zubiak eraikitzea".


2017-10-08 | Garazi Zabaleta
Denda ekologikoz gain gizarte eragile

Ordiziako produktu ekologikoen denda txikia da Goierriko Baratza, duela 13 urte bi kideren artean sortua. “Hastapen hartan ez zegoen egungo eskaintzarik produktu ekologikoetan, eta ikusi genuen bazegoela modu horretako denda irekitzeko aukera”, azaldu du Danel Etxeberria Pascual kideak. Hasieratik bi kideek garbi zuten, ordea, negozio hutsetik haragoko proiektua izanen zela abiatutakoa. Kontsumo ekologikoaren gaia gizarteratzeko lan aktiboa eginen zutela, alegia.


2017-09-26 | ARGIA
Gasteizko ARGIA Eguneko bazkarirako txartelak jadanik salgai

Urriaren 7ko herri bazkarian bertako jaki ekologikoekin osatutako menua izango da aukeran Gasteizko Landatxo kirol gunean; eta kafearen ostean Mirari Martiarenaren monologo umoretsua. Erreserbatu tokia lehenbailehen.


Bertakoa eta globala

Jesus Mari Gonzalez Martinez eta Angela Linskey Abaltzisketako "Naera Haundi" baserrian bizi dira. Produktu ekologikoak (mermelada, esaterako) produzitzen zituzten duela gutxi arte. Ekoizleek 65 urte betetzean diru-laguntzak eteten zaizkiela-eta, ezin izan diote lanari eutsi. Iritzia plazaratu du horren inguruan.


2017-06-04 | Garazi Zabaleta
Arrakasta izan du Nafarroako II. Azoka Ekologikoak

Iruñeko autobus geltoki zaharra Nafarroako ekoizpen ekologikoaren erakusleiho bihurtu da bigarren aldiz maiatzaren 19tik 21era bitarteko asteburuan. NNPEK Nafarroako Nekazaritzako Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak antolatuta, egitarau zabala eskaini dute asteburu osoan ekimen ugarirekin.

“Ekologikoak, hobeki bizitzeko”

50 ekoizle baino gehiagok hartu du parte Nafarroako II. Azoka Ekologikoan, bisitariei denetariko produktuen eskaintza zabala eginez: barazkiak eta... [+]


Zergatik ez nintzen joan botoa ematera

Abaltzisketan egiten zitzaigun galderak “Nahi al duzu euskal estatu burujabe bateko herritarra izan?” ez du zentzurik niretzat. Ez dut ezer “euskal estatu” baten aurka, eta ez beste inongo estaturen kontra ere, pertsonen eskubideak babesten baditu, bai barruan eta bai bere mugetatik at, eta desberdintasunak eta pribilegioak gutxitzeko lana egiten badu, behar bezala; hots mamia interesatzen zait gehiena, eta hortaz ez du ezer esaten. Etor litekeenaren ideia bat izan ahal... [+]


2017-04-03 | Laborari
Mizel Dunate (BLE): "Harrapakari guziak hurbiltzen ari dira nekazaritza biologikora"

Mizel Dunate, ardi hazlea eta gazta ekoizlea Aiherran (Nafarroa Beherea), BLE Biharko Lurraren Elkartearen lehendakari ere bada. BLEk nekazaritza biologiko edo ekologikoa sustatzen du Ipar Euskal Herrian. Bere elkartearen kezka azaldu du orain jende asko ari delako biologikora hurbiltzen interes komertzial hutsez, biologikoaren jatorrizko izpiritua arriskuan jarriz.


Felix Noblia, Parisko Ferian agroekologiako saria jaso duen laborari gaztea

Felix Noblia nekazari gazteak irabazi du Parisko laborantza feria famatuan Agroekologiaren sari nagusia, Frantziako Gobernuak emanik. Erretretara zihoan osabaren etxaldea harturik, laborantza industrial intentsibo batetik agroekologikora ekarri eta trantsizioaren erreferentzia bihurtu da Noblia Iparraldean.


Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude