Eric Holt: "Elikadura Burujabetzak balio du independentziaren kontzeptuan sakontzeko"

ARGIA @argia
2013ko apirilaren 03a
Eric Holt-Gimenez.

“Azkenaldian, Europa eta batez ere Iberia bizitzen ari den krisi ekonomikoa dela-eta, erantzun berritzailea sortzen ari dela ikusi dut Euskal Herrian, beste lekuetan ikusi ez dudana. Era berean, interes handia ikusten dut baserritartzean, landa-eremura itzultzea zerbait arrunta da, ez bakarrik nekazaritzan oso sartuta dagoen jendearen artean, baita gazteen artean ere, ez baitute bestelako etorkizunik ikusten eta pentsatzen dute landa izan litekeela alternatiba beraientzat”.

“Niretzat oso interesgarriak dira munduko elikadura mugimenduan duden bi joera nagusiak. Bat oso aurrerakoia da; oso tematuta dago alternatiba oso praktikoak sendotzen, kontsumo taldeak, forma agroekologikoak, ekoizpen organikoa eta abar. Eta beste joera bat dago askoz ere erradikalagoa; erakundeak eta joko-arauak aldatu nahi ditu. Egiturazko eraldaketa egin nahi du eta badauzka planteamenduak, Elikadura Burujabetza bezalakoak edo nekazaritza Munduko Merkataritza Erakundetik ateratzea bezalakoak. Benetan jokoaren arauak aldatu nahi dituzte eta elikadura sistema demokratizatu nahi dute termino politikoetan. Esperantza handia ematen dit ikusteak bi joera horiek, aurrerakoia eta erradikala, bat egiten ari direla”.

“Elikadura Burujabetzak balio du independentzia eta autonomia kontzeptuetan sakontzeko eta problematizatzeko. Bestelako elementu batzuk emateko. Niretzat Euskal Herriak perspektiba handia dauka gai honetan, elikadura burujabetza oso testuinguru egokian jaiotzen da, giza-duintasunaren aldeko beste borrokak elikatu eta aurrera eramaten lagun dezake zuena bezalako testuinguru geografiko eta kulturalean”.

“Datozen 10 edo 15 urteetan munduko ekonomiak momentu zailak pasako ditu, katastrofikoak ez esateagatik. Komunitateei egokituko zaie geroz eta gehiago euren problema sozial eta ekonomikoak konpontzea. Uste dut jendea jada pistak ematen ari zaigula, gazteak nekazaritzara nola itzuli bilatzen ari dira eta kontsumitzaileek tokiko ekoizle txikiekin nola lotu. Hori da bidea datorkigunari aurre egin ahal izateko eta bide berriak sendotzeko, eraldaketa berriak, ez bakarrik lokalak, globalak baizik”.

Kanal hauetan artxibatua: Elikadura burujabetza  |  Ekonomia soziala  |  EHNE

Elikadura burujabetza kanaletik interesatuko zaizu...
2016-04-28 | ARGIA
EAJk eta PSE-EEk ateak itxi dizkiote Uliako mintegien parkearen inguruko galdeketari

Uliako mintegien parkea arriskuan jarriko lukeen operazio urbanistikoaz herri galdeketa egiteari uko egin dio Donostiako Udaleko plenoak, EAJren eta PSE-EEren botoekin.


2016-04-27 | ARGIA
Donostiako Udaltzaingoak Trinitate plazako auzo-baratzea desegin du

Donostiako Alde Zaharreko Gazte Asanbladak jakinarazi duenez, asteazken goizean udaltzainek Trinitate plazaren goiko aldean martxan jarritako auzo baratzea desegin dute.


2016-04-25 | Lander Arbelaitz
Trinitate plazan auzo baratzea abiatu dute utzita zegoen lur sailean

“Lurra jorratuz, auzoa loratu” lelopean, Auzo Baratza abiatu dute Urgullpeko gazteek larunbatean, Trinitate plazan erabili gabe zegoen lur sailean. Jakoba Errekondoren hitzaldiaren ostean, dozenaka lagun aritu dira lurrak landu eta barazkiak ereiten.


2016-04-19 | ARGIA
Elikadura Burujabetzaren Astea, EHUko hiru campusetan

Elikadura Burujabetzaren Astea egingo da Euskal Herriko Unibertsitateko hiru campusetan, Bizilur, EHNE Bizkaia, Etxalde eta EHUk berak antolatuta. Izatez, hiru aste iraungo du ekimenak, campus bakoitzean bana. Nekazari Borrokaren Nazioarteko Egunari (apirilak 17) segida emateko asmoz prestatu dituzte jardunaldiok.


2016-04-07 | Erran .eus
'Zer jan, halako Baztan' ekimena aurkeztu dute

Bertako jatekoei buruz kontzientzia piztu eta tokiko ekonomia indartzeko egitasmoa abiarazi du Baztango Udalak.


2016-04-06 | Estitxu Eizagirre
Markina-Xemeingo eskolak bertako jantokia jarri du berriz martxan aste honetan

Fruta ez beste guztia km 0 filosofiaz eta ahal dena ekologikoan erosten dute. Halal menu musulmana eskaintzen ere lehenak dira. Gurasoek menuko 4,6 euro ordaintzen dute, EAEn catering jantokien prezio berbera.


Euskal Herriko Garagardo Artisauen Azoka antolatu dute Villabonan

Bertako garagardoak ezagutaraztea da antolatzaileen helburua. Euskal Herriko 17 garagardogile bilduko dira.


Eskola jantokietan bertako produktuen kontsumoa exijitzeko kanpaina abian

Berton Bertokoa bataiatu dute egitasmoa. Eskola jantokietan bertako produktuen kontsumoa bultzatu nahi du guraso-talde batek Durangaldean; eskualdeko herri eskola eta eskola publikoetan eskaintzen den jakien kalitatea hobetzea da beren asmoa.


Eskola jantokien iruzurra ikertzeko eskatuko dio Eusko Jaurlaritzak fiskaltzari

Azken hamar urteetako eskola jantokien esleipena ikertzeko eskatuko dio Eusko Jaurlaritzak fiskaltzari; zerbitzuaren prezioa adostu zutelakoan, Lehiaren Euskal Agintaritzak sektoreko zortzi enpresari hemezortzi milioi euroko isuna jarri ostean dator erabakia. Organo horrek argitaraturiko txostenaren arabera, azken hamar urteetan 70 milioi euroko hazkundea izan du zerbitzuaren prezioak.


2016-03-06 | Garazi Zabaleta
'La Huertaka'
Hiriko grisaren artean espazio berdeak sortzen

 “Hiri erabat industrializatutzat –fabrikak eta labe garaiak– hartu izan da Barakaldo urteetan, baina benetan oso zabala da eta landa eremu garrantzitsua ere izan du”. Alfredo Rodriguez Barakaldoko Ekologistak Martxaneko kidearen hitzak dira. Eremu berdeak galtzen ari zirela ikusita, 2013an sort

...

Eskola bakoitzak bere jangela-eredua aukeratu ahal izatea hitzartu dute Legebiltzarrean

Eskola bakoitzak bere jantokiaren kudeaketa-eredua aukeratu ahal izateko mozioa onartu dute ostegunean Eusko Legebiltzarreko osoko bilkuran. 


Gazteak, bizia eta airea
MULTIMEDIA - erreportajea

"Gazteek bizia ekartzen dute. Nekazaritzak beharrezkoak ditu gazteak, bestela ez daukagu etorkizunik. Gazteak azkenean, nekazaritza bezala, bizia, aldaketa eta airea dira".


"Catering enpresak gurasoen kuotatik aberasten aritu dira"

Eskola-jantokietako catering enpresen ustelkeria kasuaz mintzatu da Lurdes Imaz Euskal Herriko Gurasoen Elkarteko (EHIGE) bozeramailea. "Oso gai larria” dela azpimarratu du Imazek.


2016-02-12 | Zebrabidea
Eskola jantokietako enpresen iruzurra eta tokiko kudeaketaren beharra

Hamar urtez Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako milaka ikasleri jaten eman dieten enpresei milioika eurotako isuna jarri berri diete, Lehiaren Euskal Agintaritzaren arabera, prezioak adostu zituzten eskoletako jantokiei zerbitzua eman dieten zortzi enpresak, eta ezkutuko akordio horrekin, zerbitzua ematea bermatzea eta prezioa igotzea lortu zuten.


2016-01-11 | Unai Brea
Barakaldoko Ekologistak Martxan, utzitako lursail bat berreskuratzegatik epaitegira

Barakaldoko Ekologistak Martxaneko ordezkari legala hiri horretako 1. Instrukzio-epaitegian deklaratzera deitu dute, gaur eguerdian, higiezinak usurpatzeko delitua leporatuta. Talde ekologistak prentsa ohar baten bidez azaldu duenez, abandonatutako lursail bat berreskuratu eta baratze bihurtu izana da salaketaren jatorria.


2015-12-14 | Laborari
Francis Larrea, laborari Lekornen:
"Geroz eta proiektu gehiago bada, baina bortitza da lurrak harrapatzea Euskal Herrian"

Hamabost urte hirietako lorategiak diseinatu eta zaintzen lan egin ostean, 40 urtera hurbildurik nekazaritzarako jauzia egitera ausartu da Francis Larrea. Lekorneko Haitzondo etxaldean barazki ekologikoak egiten ditu, ekoizpenak AMAPeko saski bidez, Ezpeletako merkatuan eta Internetez salduz. Laborantzan hasi nahi duten gazteek lurra aurkitzeko dauzkaten nekeek arduratzen dute Francis.


Jakintza, gure hazi garrantzitsuena
MULTIMEDIA - erreportajea

Auto formakuntza, belaunaldiz belaunaldi informazioa transmititzea, ondokoekin jakintzak partekatzea... jakintza ondasun kolektiboa gisa ulertzea aurrera jarraitzeko.


2015-12-09 | Lander Arbelaitz
Debekuen gainetik, Danoneren aurkako ekintza egin du Via Campesinak Parisen

Parisen Danoneren egoitza nagusian ekintza egin dute Via Campesinako kideek. Multinazional frantziarra mundu osoan nekazaritza industrialaren bidez "nekazariak hiltzen" ari dela salatu dute. Lerro gorria marraztu diote atean bertan.

Azkenak
EGILEA