Eric Holt: "Elikadura Burujabetzak balio du independentziaren kontzeptuan sakontzeko"

ARGIA @argia
2013ko apirilak 03
Eric Holt-Gimenez.

“Azkenaldian, Europa eta batez ere Iberia bizitzen ari den krisi ekonomikoa dela-eta, erantzun berritzailea sortzen ari dela ikusi dut Euskal Herrian, beste lekuetan ikusi ez dudana. Era berean, interes handia ikusten dut baserritartzean, landa-eremura itzultzea zerbait arrunta da, ez bakarrik nekazaritzan oso sartuta dagoen jendearen artean, baita gazteen artean ere, ez baitute bestelako etorkizunik ikusten eta pentsatzen dute landa izan litekeela alternatiba beraientzat”.

“Niretzat oso interesgarriak dira munduko elikadura mugimenduan duden bi joera nagusiak. Bat oso aurrerakoia da; oso tematuta dago alternatiba oso praktikoak sendotzen, kontsumo taldeak, forma agroekologikoak, ekoizpen organikoa eta abar. Eta beste joera bat dago askoz ere erradikalagoa; erakundeak eta joko-arauak aldatu nahi ditu. Egiturazko eraldaketa egin nahi du eta badauzka planteamenduak, Elikadura Burujabetza bezalakoak edo nekazaritza Munduko Merkataritza Erakundetik ateratzea bezalakoak. Benetan jokoaren arauak aldatu nahi dituzte eta elikadura sistema demokratizatu nahi dute termino politikoetan. Esperantza handia ematen dit ikusteak bi joera horiek, aurrerakoia eta erradikala, bat egiten ari direla”.

“Elikadura Burujabetzak balio du independentzia eta autonomia kontzeptuetan sakontzeko eta problematizatzeko. Bestelako elementu batzuk emateko. Niretzat Euskal Herriak perspektiba handia dauka gai honetan, elikadura burujabetza oso testuinguru egokian jaiotzen da, giza-duintasunaren aldeko beste borrokak elikatu eta aurrera eramaten lagun dezake zuena bezalako testuinguru geografiko eta kulturalean”.

“Datozen 10 edo 15 urteetan munduko ekonomiak momentu zailak pasako ditu, katastrofikoak ez esateagatik. Komunitateei egokituko zaie geroz eta gehiago euren problema sozial eta ekonomikoak konpontzea. Uste dut jendea jada pistak ematen ari zaigula, gazteak nekazaritzara nola itzuli bilatzen ari dira eta kontsumitzaileek tokiko ekoizle txikiekin nola lotu. Hori da bidea datorkigunari aurre egin ahal izateko eta bide berriak sendotzeko, eraldaketa berriak, ez bakarrik lokalak, globalak baizik”.

Kanal hauetan artxibatua: Elikadura burujabetza  |  Ekonomia soziala  |  EHNE

Elikadura burujabetza kanaletik interesatuko zaizu...
2017-07-20 | Unai Brea
"Eguneroko jatekoa erostea ekintza politikoa dela ikusarazi nahi dugu"

“Elkarte txikia gara eta guretzat erronka handia da nazioarteko konferentzia hau antolatzea, baina gure errealitatea ikusarazteko aukera bikaina ere bada”, esan digu Alazne Intxauspe EHNE Bizkaia sindikatuko kideak, La Via Campesinaren VII. Nazioarteko Biltzarra inauguratu eta ordu gutxira. “Elikadura osasungarria denon eskubidea da”, azaldu du Intxauspek, “eta herri bakoitzak zer elikadura nahi duen erabakitzeko eskubidearen jabe izan behar du”.


2017-07-20 | Beatriz Arana
Elikadura burujabetza versus politika burugabeak

La Via Campesina osatzen duten nekazari erakundeek elikadura burujabetza lortzea dute helburu. Herri eta komunitate bakoitzak behar dituen elikagaiak ekoizteko eta kontsumitzeko eskubidea aldarrikatzen dute. Multinazionalen jarduerak nekazari txikiak erasotzen ditu, zuzenean.


2017-07-19 | Aritz Loiola
ARGAZKIAK: Hasi da La Via Campesinaren nazioarteko konferentzia Derion

Jendez mukuru izan da Derioko apaiztegi zaharreko eliza zena, Biltzarraren inaugurazio ekitaldian. Dantzak, kantuak eta musikak hartu dute lehenbiziko ordua, mezu politikoek bigarrena. Amaieran, azken urteetan La Via Campesinarekin bat egindako elkarte berrien aurkezpena egin da. Gogorarazi dutenez, 200 milioi laborari baino gehiago ordezkatzen ditu antolakundeak dagoeneko, 70 herrialde baino gehiagotan. Aritz Loiolaren argazkiak segidan.


2017-07-19 | Unai Brea
Mundua elikatuz mundua aldatu; abian da nekazari txikien biltzar erraldoia

Pertsonak elikatzeko nekazarien beharra du munduak. Eta modu egoki eta jasangarrian egiteko, edozein ereduk ez du balio. Hala aldarrikatu du Miguel Blancok, Espainiako Estatuko nekazari elkarteen COAG federazioko idazkari nagusi eta hizlari kementsuak, La Via Campesinaren VII. Nazioarteko Biltzarrari hasiera ofiziala emateko egindako ekitaldiaren amaieran. Datozen egunetan eredu horren aldeko estrategiak finkatzen saiatuko dira mundu osotik Euskal Herrira etorritako ehunka ordezkariak.


2017-07-16 | Unai Brea
"Multinazional handiek merkantzia bihurtu dute gure ustez eskubidea dena"

La Via Campesina bederatzi eskualde handitan banatuta dago, eta horietako bakoitzak bi ordezkari ditu antolakundearen Nazioarteko Koordinazio Batzordean. Lau urteko honetan Unai Aranguren (Galdakao, 1971) EHNE Bizkaiako kidea da organo horretan Europak dituen ordezkarietako bat. Hortaz, buru-belarri jardun du Derioko biltzarrean eztabaidatuko diren gaien prestakuntzan. Konpainia handien eta laborari txikien ereduen arteko talkaz berba egin dugu harekin, besteak beste.


2017-07-16 | Unai Brea
Munduko nekazari txikiek Euskal Herrian dute hitzordua

La Via Campesinak, munduko laborari elkarterik handienak, Euskal Herrian egingo du VII. Nazioarteko Biltzarra. Globalizazioari modu bateratuan aurre egiteko jaio zen antolakundea duela 24 urte; ordutik asko hazi eta sendotu da, politika neoliberalak areagotu diren hein bertsuan. Derioko apaiztegian batuko diren mundu osoko ehunka ordezkariak multinazionalen oldarraldiaz, nekazari txikien defentsaz eta lurra berreskuratzeaz jardungo dira, besteak beste. Elikadura burujabetzaz, bi hitzetan... [+]


2017-07-16 | Garazi Zabaleta
Elikadura burujabetzaren aldarria Nafarroako Parlamentura

Ekainaren 13an bukatu zen Nafarroako Parlamentuan Mugarik Gabe Nafarroak, Mundubatek eta IPES fundazioak elkarlanean abiatutako ‘“Gobernantza lokal eta eraldatzailea elikadura burujabetza eta genero berdintasun gakoekin” prozesuari. Herrialdeko bost merindadeetan saioak egin dituzte sei hilabetez: emakume ekoizleak, instituzioetako partaideak eta gizarte mugimenduetako eragileak aritu dira herrialdeko nekazaritzaren eta elikadura gobernantzen inguruan hausnarrean eta... [+]


2017-07-15 | AHT Gelditu
Bergara-Derio Mendi-martxaren bigarren kronika

Gaur, hilak 15, "Txikizioa borrokatu, bertako elikadura bultzatu!" goiburu duen  Bergara-Derio martxaren bigarren etapa burutu da, Izurtza eta Larrabetzuren artean.


2017-07-14 | AHT Gelditu
Bergara-Derio Mendi-martxaren lehen kronika

"Txikizioa borrokatu, bertako elikadura bultzatu!" goiburu duen Bergara-Derio martxari hasiera eman zaio Bergarako Angiozar auzunetik. La Via Campesina nazioarteko Konferentzia Derion (Bizkaian) burutuko du aste honetatik aurrera. Elikadura burujabetza da La Via Campesinaren aldarrikapenen ardatza, baina horretarako lurra behar da. Lurra baliogabetzen den heinean Elikadura Subirautza ia ezinezko bilakatzen dela begibistakoa da.


2017-07-12 | Topatu.eus
Elikadura burujabetzarako gida sortu dute hainbat gaztek

Gazteraiki topaketetatik sortutako proiektuak webgune modura hartu du itxura. Elikaduraburujabetza.eus-en topa daitezke nekazarien datuak.


Eguneraketa berriak daude