Baserria eta berton bizi garenon etorkizuna

  • Jesus Mari Gonzalez Martinez eta Angela Linskey Abaltzisketako "Naera Haundi" baserrian bizi dira. Produktu ekologikoak (mermelada, esaterako) produzitzen zituzten duela gutxi arte. Ekoizleek 65 urte betetzean diru-laguntzak eteten zaizkiela-eta, ezin izan diote lanari eutsi.

Jesus Mari Gonzalez Martinez  |  Angela Linskey
2017ko azaroaren 22a

Tertulia Euskadi Irratian. Gipuzkoako Ogasunak Realari barkatu dion dirutzaz ari ziren hizketan. Baita ere, beste gauza askotarako klubei ematen dieten diruaz. Kirol-ikuskizun-negozio-eskandaluzko soldatak diru publikoaz ordainduta. Aitzitik, baserri ekologikoei diru-laguntzak kentzen dizkigute titularrak 65 urte betetzen dituenean, ustiategiak ixtera behartuz. Erreleborik ez dagoenez zaharrok baserrietan harrapatuta jarraitu behar dugu, askotan bakarrik, gure dirua xahutzen eta inori interesatzen ez zaizkion lurrak, fruta-arbolak, azpiegiturak eta abarrak zaintzen.

Ondoren Donostiako metroaren eraikuntzako goi-karguarekin solasaldia. Erabat beharrezkoa dela dio. Hiri-zerbitzu publikoetako bikoiztasuna lotsagarria da baserri inguruko erabateko utzikeriarekin alderatzen badugu. Gure baserritik hurbilen dagoen autobus geralekua ordubete eta erdira dago.

Diru publikoen banaketaren gaineko erabakiak, hein handi batean, EAEko instituzioek hartzen dituzte zuzenki edo zeharka. Adibidez, haragi-ustiategiei lehentasuna eman (diru-laguntza gehiago eta dirua jasotzeko adin mugarik ez) eta ekologikoak atzean zergatik uzten dituzten argitu beharko lukete. Agro-elikadura politikak (produktu merkeko inportazio masiboak, hainbat lege eta dekretu ulertezin, laguntza txikiak baserria bultzatzeko, ustiategiak ixtea...) eta zerbitzu publikoen urritasunak baserri-populazioarentzako ondorio gaiztoak dituzte: Ustiategien errentagarritasunik eza eta baserritik alde egitea lan eta bizimodu hobe baten bila.

Nekazaritza-komisario europarrak esan du: “Baserri-inguruetan nekazaritzarako inbertsio arduratsuak migraziorako konponbidea izan daitezke”. Baita ere, lehentasunen artean ingurumena eta baserrietan belaunaldi erreleboa daude. Aitzitik, EAEn pertsona zaharrak gelditzen gara baserrietan eta legeak asmatzen dira ustiategi ekologikoak ixteko. Zein izango da gure etorkizuna?

Kanal honetan artxibatua: Laborantza ekologikoa

Laborantza ekologikoa kanaletik interesatuko zaizu...
2017-12-31 | Garazi Zabaleta
Nekazaritza ekologikoa eskolan lantzeko jolas digitalak

Ecosegell izeneko proiektua jarri du martxan Kataluniako Nekazaritza Ekologikoko Produkzioaren Kontseiluak (CCPAE). Eskoletan nekazaritza ekologikoaren oinarriak eta elikagai ekologikoen etiketa moduak ikasteko hezkuntza-baliabide digitala da Ecosegell, 10-14 urte bitarteko gaztetxoei zuzendua bereziki. Jolasen bidez gaiok lantzea eta gazteengandik gizartera zabaltzea du asmo proiektuak.

Ekimen berritzailea

Vida Sana elkartearekin batera sortu du kontseiluak proiektu pedagogikoa,... [+]


Lurzaindiak lehen baserria erosiko du Gipuzkoan, Ezkio-Itsasoko Hariztizabal mitikoa

Gipuzkoako nekazaritza ekologikoan aitzindarietakoa izan den Hariztizabal baserriaren transmisioa bermatuko du Lurzaindiak, jende artean bildutako diruz haren jabe egin eta baserritar gazteei errentan utziz.


2017-10-12 | Errigora
Zubigintza Errigoran
MULTIMEDIA - erreportajea

"Zubigintza amildegiak gurutzatzeko artea da. Bizkarrez dauden munduak elkarri begira jartzekoa. Ertza abiapuntu bihurtzekoa. Alegia egia egitekoa. Horixe da, hain zuzen, Errigoraren langintza: zubiak eraikitzea".


2017-10-08 | Garazi Zabaleta
Denda ekologikoz gain gizarte eragile

Ordiziako produktu ekologikoen denda txikia da Goierriko Baratza, duela 13 urte bi kideren artean sortua. “Hastapen hartan ez zegoen egungo eskaintzarik produktu ekologikoetan, eta ikusi genuen bazegoela modu horretako denda irekitzeko aukera”, azaldu du Danel Etxeberria Pascual kideak. Hasieratik bi kideek garbi zuten, ordea, negozio hutsetik haragoko proiektua izanen zela abiatutakoa. Kontsumo ekologikoaren gaia gizarteratzeko lan aktiboa eginen zutela, alegia.


2017-09-26 | ARGIA
Gasteizko ARGIA Eguneko bazkarirako txartelak jadanik salgai

Urriaren 7ko herri bazkarian bertako jaki ekologikoekin osatutako menua izango da aukeran Gasteizko Landatxo kirol gunean; eta kafearen ostean Mirari Martiarenaren monologo umoretsua. Erreserbatu tokia lehenbailehen.


Bertakoa eta globala

Jesus Mari Gonzalez Martinez eta Angela Linskey Abaltzisketako "Naera Haundi" baserrian bizi dira. Produktu ekologikoak (mermelada, esaterako) produzitzen zituzten duela gutxi arte. Ekoizleek 65 urte betetzean diru-laguntzak eteten zaizkiela-eta, ezin izan diote lanari eutsi. Iritzia plazaratu du horren inguruan.


2017-06-04 | Garazi Zabaleta
Arrakasta izan du Nafarroako II. Azoka Ekologikoak

Iruñeko autobus geltoki zaharra Nafarroako ekoizpen ekologikoaren erakusleiho bihurtu da bigarren aldiz maiatzaren 19tik 21era bitarteko asteburuan. NNPEK Nafarroako Nekazaritzako Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak antolatuta, egitarau zabala eskaini dute asteburu osoan ekimen ugarirekin.

“Ekologikoak, hobeki bizitzeko”

50 ekoizle baino gehiagok hartu du parte Nafarroako II. Azoka Ekologikoan, bisitariei denetariko produktuen eskaintza zabala eginez: barazkiak eta... [+]


Zergatik ez nintzen joan botoa ematera

Abaltzisketan egiten zitzaigun galderak “Nahi al duzu euskal estatu burujabe bateko herritarra izan?” ez du zentzurik niretzat. Ez dut ezer “euskal estatu” baten aurka, eta ez beste inongo estaturen kontra ere, pertsonen eskubideak babesten baditu, bai barruan eta bai bere mugetatik at, eta desberdintasunak eta pribilegioak gutxitzeko lana egiten badu, behar bezala; hots mamia interesatzen zait gehiena, eta hortaz ez du ezer esaten. Etor litekeenaren ideia bat izan ahal... [+]


2017-04-03 | Laborari
Mizel Dunate (BLE): "Harrapakari guziak hurbiltzen ari dira nekazaritza biologikora"

Mizel Dunate, ardi hazlea eta gazta ekoizlea Aiherran (Nafarroa Beherea), BLE Biharko Lurraren Elkartearen lehendakari ere bada. BLEk nekazaritza biologiko edo ekologikoa sustatzen du Ipar Euskal Herrian. Bere elkartearen kezka azaldu du orain jende asko ari delako biologikora hurbiltzen interes komertzial hutsez, biologikoaren jatorrizko izpiritua arriskuan jarriz.


Felix Noblia, Parisko Ferian agroekologiako saria jaso duen laborari gaztea

Felix Noblia nekazari gazteak irabazi du Parisko laborantza feria famatuan Agroekologiaren sari nagusia, Frantziako Gobernuak emanik. Erretretara zihoan osabaren etxaldea harturik, laborantza industrial intentsibo batetik agroekologikora ekarri eta trantsizioaren erreferentzia bihurtu da Noblia Iparraldean.


Azkenak
EGILEAK
Eguneraketa berriak daude