Azukre-lantegiek ikerketak ordaindu zituzten, bihotzeko gaixotasunak gantzei egozteko

  • Harvard unibertsitateko ikertzaile talde batek Azukrearen Elkarteko kideekin izandako harremanak aztertuz ondorioztatu dute 60ko hamarkadan ordainketak egin zituztela.


2016ko irailaren 15an - 10:30
Azukre enpresek ikerketetan influentzia izan dutela ondorioztatu du Kaliforniako Unibertsitateko ikerketa batek

New England Journal of Medicine agerkarian 1967an argitaratutako ikerketa baten arabera, gantza eta kolesterola dira bihotzeko gaixotasunen eragile nagusiak; ez hainbeste azukrea. Baieztapen hori kolokan jarri berri du Kaliforniako Unibertsitateko ikerketa talde batek, JAMA International Medicine aldizkariak dakarrenez: haren arabera, 60ko hamarkadako ikertzaile taldeari ordaindu egin zitzaion, azukrearen arriskuak gutxiesten zituen emaitzak ateratzeko.

Azukrearen Elkarteko –garai hartan, Azukrearen Ikerketarako Fundazioa– dokumentuetan arakatzen ondorioztatu dute Kaliforniako Unibertsitatekoek. Azukrearen Elkarteko eta Harvard Unibertsitateko elikadura irakasle baten arteko elkarrizketak aurkitu dituzte, influentzia-trafikoa bistaratzen dutenak.

Enpresen interesak, jo puntuan

Argitaratu berri den ikerketak duela 50 urteko egoera azaleratzen badu ere, Kaliforniako Unibertsitateko informeak adierazten du jokabide horrek gaur egundaino jarraitu duela. Hala, egoera aldatzeko beharra dagoela uste dute: “Ikerketa honek erakusten du beharrezkoa dela interes pertsonik gabeko ikertzaileek bideratzea halako lanak”.

Marion Nestle New Yorkeko Unibertsitateko Medikuntza doktoreak zehaztu duenez, “halako aurkikuntzek min handia egin diezaiokete komunitate zientifikoaren sinesgarritasunari”. Hala, dei egin du “politikariek, ikertzaileek, aldizkarien editoreek eta kazetariek kontuan hartu dezaten emaitzak aldatzeko beharra duten jaki enpresen ikerketek sinesgarritasunari egin diezaioketen kalteaz”. Bere esanetan, “finantzaketa eredu berriak eta interesak kudeatzeko moduak aurkitu behar dira”.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


"Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko"

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
"Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa"

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


Eguneraketa berriak daude