Azukre-lantegiek ikerketak ordaindu zituzten, bihotzeko gaixotasunak gantzei egozteko

  • Harvard unibertsitateko ikertzaile talde batek Azukrearen Elkarteko kideekin izandako harremanak aztertuz ondorioztatu dute 60ko hamarkadan ordainketak egin zituztela.

Jon Ander De la Hoz Arregi @delarregi
2016ko irailaren 15a
Azukre enpresek ikerketetan influentzia izan dutela ondorioztatu du Kaliforniako Unibertsitateko ikerketa batek

New England Journal of Medicine agerkarian 1967an argitaratutako ikerketa baten arabera, gantza eta kolesterola dira bihotzeko gaixotasunen eragile nagusiak; ez hainbeste azukrea. Baieztapen hori kolokan jarri berri du Kaliforniako Unibertsitateko ikerketa talde batek, JAMA International Medicine aldizkariak dakarrenez: haren arabera, 60ko hamarkadako ikertzaile taldeari ordaindu egin zitzaion, azukrearen arriskuak gutxiesten zituen emaitzak ateratzeko.

Azukrearen Elkarteko –garai hartan, Azukrearen Ikerketarako Fundazioa– dokumentuetan arakatzen ondorioztatu dute Kaliforniako Unibertsitatekoek. Azukrearen Elkarteko eta Harvard Unibertsitateko elikadura irakasle baten arteko elkarrizketak aurkitu dituzte, influentzia-trafikoa bistaratzen dutenak.

Enpresen interesak, jo puntuan

Argitaratu berri den ikerketak duela 50 urteko egoera azaleratzen badu ere, Kaliforniako Unibertsitateko informeak adierazten du jokabide horrek gaur egundaino jarraitu duela. Hala, egoera aldatzeko beharra dagoela uste dute: “Ikerketa honek erakusten du beharrezkoa dela interes pertsonik gabeko ikertzaileek bideratzea halako lanak”.

Marion Nestle New Yorkeko Unibertsitateko Medikuntza doktoreak zehaztu duenez, “halako aurkikuntzek min handia egin diezaiokete komunitate zientifikoaren sinesgarritasunari”. Hala, dei egin du “politikariek, ikertzaileek, aldizkarien editoreek eta kazetariek kontuan hartu dezaten emaitzak aldatzeko beharra duten jaki enpresen ikerketek sinesgarritasunari egin diezaioketen kalteaz”. Bere esanetan, “finantzaketa eredu berriak eta interesak kudeatzeko moduak aurkitu behar dira”.

Kanal hauetan artxibatua: Elikadura  |  AEB  |  Enpresak  |  Ikerketa eta Garapena

Elikadura kanaletik interesatuko zaizu...
2017-10-01 | Jakoba Errekondo
Hazien tramankuluak

Fruitu sasoia da: gaztaina, hur, intxaur, ezkur, maspil.... Gure paisaietan ugarienak, hala ere, mahatsa eta sagarra. Baliatzen ditugun fruitu etxekotutakoez hitz eginda, alegia. Pentsatuko duzun bezala, hor, han eta hemen, denean, milioika fruitu sortzen ari dira etengabe. Fruitu horiek hazien bidaia-ontziak dira. Haziak hedatzeko eta ahalik eta urruneneko toki egokiren batera iristeko tramankuluak dira fruituak.


"Bizidunek gauean asmaturikoa ulertu behar dugu egunero baratzezainok"

Baratzeari begiratzeko molde berri bat plazaratzen hasi zen Gilles Clement duela 25 urte. 1991n argitaraturiko Le jardin en mouvement (Baratzea mugimenduan) liburuarekin bazterrak inarrosi bazituen ere, laster arrazoia eman zion denborak. Orduz gero, erresistentziarako teoriak eta teknikak plazaratzen dihardu, baratzeko lana sekula bazterrera utzi gabe. Baratzea egitea oraindik ere politika egitea delako.


2017-09-26 | ARGIA
Gasteizko ARGIA Eguneko bazkarirako txartelak jadanik salgai

Urriaren 7ko herri bazkarian bertako jaki ekologikoekin osatutako menua izango da aukeran Gasteizko Landatxo kirol gunean; eta kafearen ostean Mirari Martiarenaren monologo umoretsua. Erreserbatu tokia lehenbailehen.


2017-09-25 | Unai Brea
Herri bazkari sinbolikoa Berangoko Burger King-en, "lan prekarioan egositako zabor janaria"-ren aurka

Tosu Betirako asanbladak deituta, hogei bat lagunek herri bazkaria antolatu dute Berangon eraiki berri den Burger King-ean. Bertako mahai eta aulkiak erabili dituzte bertoko produktuekin egindako bazkaria jateko, han zeuden bezeroei “Big PNV menua”-ren aurkako idatzi bat ematen zieten bitartean. Tosun aparkalekua eraikitzeko asmoarekin eta Berangon merkataritza gune erraldoia egin izanarekin desadostasuna agertu dute horrela.


2017-09-17 | Saioa Baleztena
"Aniztasunaren lilura gisako batean bizi gara, baina gure elikadura gero eta homogeneoagoa da"

Esther Vivas (Sabadell, Herrialde Katalanak, 1975) aspaldi hasi zen elikagaien industriaren zirrikituetan murgiltzen. Hainbat urteko ikerketaren harira gogorarazten dizkigu gizartean erabat barneratuta dauden praktiken arriskuak. Horretaz mintzo da, hain zuzen ere, 2014an argitaratu zuen El negocio de la comida (Janariaren negozioa) liburuan. Iragan apirilean liburuaren hirugarren edizioa atera zuen.


2017-09-17 | Jakoba Errekondo
Irakurleak galdezka

Kaixo! Baratzea argazkiko belar txarrarekin josita daukagu. Zer da? Ba al dago baratzetik kentzeko modurik? Ahal duzunean erantzuterik izango bazenu eskertuko nizuke.

Asier Altuna (Azkoitia)


Bertakoa eta globala

Jesus Mari Gonzalez Martinez eta Angela Linskey Abaltzisketako "Naera Haundi" baserrian bizi dira. Produktu ekologikoak (mermelada, esaterako) produzitzen zituzten duela gutxi arte. Ekoizleek 65 urte betetzean diru-laguntzak eteten zaizkiela-eta, ezin izan diote lanari eutsi. Iritzia plazaratu du horren inguruan.


2017-09-10 | Garazi Zabaleta
Baratzea paristar guztien eskubide
Hiriko mapa eskuetan, turista onen papera betetzen genbiltzan Parisen lagun bat eta biok. Ohiko kale paristarretatik oinez gindoazela, ordea, gure begirada bereganatu zuen zerbaitekin egin genuen topo: hiriko zuhaitzen jardinera askotan hainbat barazki eta lore zeuden landatuta. Kalabaza zuhaitz horren azpian, piperra
hurrengoan, tomatea... Nork jarri ditu baratze txiki-txiki hauek hiriko kaleetan, baina? Udala izan da? Herritarrak?
 
'Landaretu zure kalea, baimenduta... [+]

2017-09-04 | Unai Brea
Bayerrek Monsanto erostea zer ondorio izan dezakeen ikertu nahi du Europak

Europako Batzordeak iragarri du sakon aztertu nahi duela Bayer konpainiak Monsanto erosteak kalterik egingo ote dion pestiziden eta hazien merkatuari. Bruselak adierazi du fusio-operazioa burutzeak bi arlo horietako munduko enpresarik handiena sortuko lukeela, eta horrek lehiakortasuna gutxitzeko arriskua dakarrela.


2017-08-07 | Topatu.eus
Baionako festak (Elikadura burujabetza)
MULTIMEDIA - erreportajea

Elikadura burujabetzaren konpromisoa hartu du Baionako txosnaguneak, eta hori nola garatu duten azaldu digute gazteek.


Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude