Azukre-lantegiek ikerketak ordaindu zituzten, bihotzeko gaixotasunak gantzei egozteko

  • Harvard unibertsitateko ikertzaile talde batek Azukrearen Elkarteko kideekin izandako harremanak aztertuz ondorioztatu dute 60ko hamarkadan ordainketak egin zituztela.

Jon Ander De la Hoz Arregi @delarregi
2016ko irailaren 15a
Azukre enpresek ikerketetan influentzia izan dutela ondorioztatu du Kaliforniako Unibertsitateko ikerketa batek

New England Journal of Medicine agerkarian 1967an argitaratutako ikerketa baten arabera, gantza eta kolesterola dira bihotzeko gaixotasunen eragile nagusiak; ez hainbeste azukrea. Baieztapen hori kolokan jarri berri du Kaliforniako Unibertsitateko ikerketa talde batek, JAMA International Medicine aldizkariak dakarrenez: haren arabera, 60ko hamarkadako ikertzaile taldeari ordaindu egin zitzaion, azukrearen arriskuak gutxiesten zituen emaitzak ateratzeko.

Azukrearen Elkarteko –garai hartan, Azukrearen Ikerketarako Fundazioa– dokumentuetan arakatzen ondorioztatu dute Kaliforniako Unibertsitatekoek. Azukrearen Elkarteko eta Harvard Unibertsitateko elikadura irakasle baten arteko elkarrizketak aurkitu dituzte, influentzia-trafikoa bistaratzen dutenak.

Enpresen interesak, jo puntuan

Argitaratu berri den ikerketak duela 50 urteko egoera azaleratzen badu ere, Kaliforniako Unibertsitateko informeak adierazten du jokabide horrek gaur egundaino jarraitu duela. Hala, egoera aldatzeko beharra dagoela uste dute: “Ikerketa honek erakusten du beharrezkoa dela interes pertsonik gabeko ikertzaileek bideratzea halako lanak”.

Marion Nestle New Yorkeko Unibertsitateko Medikuntza doktoreak zehaztu duenez, “halako aurkikuntzek min handia egin diezaiokete komunitate zientifikoaren sinesgarritasunari”. Hala, dei egin du “politikariek, ikertzaileek, aldizkarien editoreek eta kazetariek kontuan hartu dezaten emaitzak aldatzeko beharra duten jaki enpresen ikerketek sinesgarritasunari egin diezaioketen kalteaz”. Bere esanetan, “finantzaketa eredu berriak eta interesak kudeatzeko moduak aurkitu behar dira”.

Kanal hauetan artxibatua: Elikadura  |  AEB  |  Ikerketa eta Garapena  |  Enpresak

Elikadura kanaletik interesatuko zaizu...
2018-02-11 | Garazi Zabaleta
Tokiko ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zubiak

Elkarlanean eta ingurumena errespetatzen duten produktuak eskuragarriago jarriz. Horrela ari dira lanean Otsokop elkarteko kideak. 2015ean sortu zuten hiru lagunek elkartea Angelun, eta denbora horretan jende berri asko batu zaie proiektura. “Gizarte lotura bultzatuko duen toki atsegina sortzea, bertako ekonomiaren alde eginez eta ekoizle eta kontsumitzaileen arteko merkaturatze bide laburren bidez”. Hori da asmoa, elkarteko webgunearen aurkezpenean azaltzen dutenez.

Internetetik... [+]

Esklabo lana behar da janari merkeak ekoizteko Europako masarentzat

Kopa bat ardo baino merkeagoko oilaskoa, hutsa balio duen saltxitxa, Andaluziatik edo Marokotik etorrita ere bertako sagarra baino gutxiago kostako zaizun marrubia... nola litezke hain prezio merkeetan supermerkatuan? Low cost elikagaiok ezkutatzen dituzte, banatzaileek baserritar txikiei egiten dieten bulling-az gain, nekazaritza industrialaren katean ari diren milaka langileren miseriazko soldatak. Esklabo lanean dihardute Mediterraneoan... baina baita Alemania aberatsean ere.


2018-02-06 | Antxeta Irratia
Labore Txingudik astean zehar erosketak egiteko aukera zabaldu du

Labore Txingudi kontsumo elkarteak erosketak astelehenetik larunbatera burutzeko aukera zabaldu du. Astean, Labore Txingudiren denda modu autonomoan kudeatuko da, hau da, bazkideek dendara sartzeko aukera izango dute, 10:00etatik 13:30ak bitartean. Ondoren, eskuratu diren produktuak dendan dagoen dokumentu batean zerrendatu beharko dira.


2018-01-28 | Garazi Zabaleta
Etxaldeko emakumeen auzolana Pikunieta baserrian

Elikadura burujabetzaren eta nekazaritza iraunkorraren bidean lanean diharduen dinamika da Etxalde mugimendua. Duela zenbait urte, mugimenduko emakumeek taldea osatu zuten emakume baserritarren problematikari erantzuna emateko eta baserritarren borrokaren eta feminismoaren arteko aliantzak sortzeko. Udazkenean antolatu zuten Etxaldeko emakumeen lehen auzolana, eta orain, berriz, negukoaren garaia iritsi da: urtarrilaren 27an eginen dute Antzuolako Pikunieta baserrian.

Baserria feministatzen,... [+]

2017-12-26 | ARGIA
Azalera handiko merkataritza guneen salmenta %2,5 hazi da 2017an EAEn

Eustat estatistika institutuak emandako datuen arabera, elikadura saltoki-kateek eta azalera handiko supermerkatu eta dendek hazkunde nabarmenarekin amaituko dute 2017 urtea. Hala, azarora arteko hamaika hilabetetan %2,5eko hazkundea izan dute eta azaroan igoera hori %3,4koa izan da gainera, aurreko urtekoarekin konparatuz.


2017-12-24 | Garazi Zabaleta
"Aliantzak dira proiektuak garatzeko aukera polit eta bakarrak"

Bizkaiko Ttak Kolektiboko kide da David Lopategi. Lantaldea osatzen duten zazpi lagunak lehenagotik ezagutzen baziren ere, Baserritik Mundura ikastaroko lehen edizioan hasi ziren elkarlanean. “Denok genbiltzan lehenagotik elikadura burujabetzaren eta agroekologiaren inguruan lanean: batzuk baserritarrak ziren, beste zenbait eragile sozialetako kide”, azaldu digu Lopategik. Badute batzen dituen beste zerbait ere: “Lan kolektiboaren sinesle amorratuak gara”. Lan kolektibo... [+]


2017-12-04 | Irulegiko Irratia
Lehen arno merkatua ontsa iragan da Donibane Garazin

Irulegiko arno sormakaren ezagutzeko jende andana pollita bildu da Donibaneko merkatu estaldian.


2017-12-03 | Garazi Zabaleta
Baserri eta kalearen arteko zubi

Azpeitiko Udalak azoka plazaren inguruan abiatutako parte-hartze prozesuan du oinarri Elikagunea proiektuak. Prozesuari jarraipena emanez, eskualdeko hiru gaztek Artxara Kooperatiba Elkarte Txikia osatu eta Elikagunea aurrera eramateko ardura hartu dute. “Bertako elikagaiak sustatzea da helburua, prezio eskuragarrian eskainiz eta, era berean, kontsumitzaileak kontsumo jasangarriaren inguruan kontzientziatuz”, azaldu du Xabi Izagirre Uranga kooperatibako kideak ekimenaren aurkezpen... [+]


2017-12-01 | Uriola.eus
Ostiralean zabalduko dute Labore Bilbo elkartea

Elikadura burujabetza bultzatzea eta saretzea xede duen proiektua da Labore Bilbo. Abenduaren 1ean irekiko ditu ateak denda itxurako kontsumo elkarteak Santuxun.


2017-11-02 | Unai Brea
Zergatik da hain garrantzitsua Monsantorentzat glifosatoa defendatzea?

2016ko hasieratik bosgarren aldiz, Europako Batzordeak ez du lortu EBko estatu kideen gehiengoa glifosato herbizidari baimena luzatzearen alde agertzea. Indarrean dagoen baimena aurtengo abenduaren 31n iraungiko da, eta beste hamar urterako berritu nahi du Batzordeak, erabilerari inolako mugarik ipini gabe.


Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude