"Kafe instalazioa" antolatu dute Saran, gazteek laborantzaz hitz egiteko tertulia

  • ELB sindikatuko Gazte Taldeak "Kafe instalazioa" ekitaldien edizio berri bat antolatu du, ostegunean Saran burutuko den saiotik abiatuta. Laborantzaren egunerokoaz errazkiago mintzatzera ekartzen dituzte gazte eta ez hain gazteak, eskualdeka antolatutako sei hitzaldiotan.

Laborari
2017ko abenduaren 12a
Irudian, 2014 "Kafe instalazioa": nekazaritzan ari edo interesatzen diren gazteak bildu nahi dituzte saiootan. (Argazkia: Laborari)

ELB Gaztek eta AFIk antolatu zuten azken kafe instalazioa 2014ean izan zen Urdiñarben. Esperientzia aberats horren errepikatzeko xedea du aurtengo neguan ELBko laborari gazteen taldeak. Lehen hitzordua abenduaren 14eko finkatu da Saran.

Duela zonbait urte Iparraldeko eskualde desberdinetan antolatu ziren kafe instalazioek arrakasta pollita ukan zuten eta gazte andana bat hurbildu zen. Instalazioaren [baserri bat bere gain hartzearen] gaia estakuru gisa hartuz, instalatu berri, instalatzeko bidean edo laborantxari nola lotu pentsaketetan ari ziren gazteek ideien eta ikusmoldeen partekatzeko tokia atxeman zuten. Batzuek instalatzeko proiektuaren gogoetatzen ari ziren, beste batzuk aldiz instalatu berriak ziren eta gibelatze ttipi baten hartzeko parada izan zuten. Batzuek heien ibilbide luzeagoaz pundu bat egin zuten ere. Esperientzia eta proiektu desberdinen nahasteak eta trukatzeak gaualdi aberatsak sortu zituen eta parte hartzaile guziek bazuten zer pentsa etxerateko bidean.

Kafe instalazioaren funtsa hori baita: elgar ezagutzeko, trukatzeko, mintzatzeko, eztabaidatzeko edo entzuteko gune baten proposatzea giro goxo bat sortuz usaiaz kanpoko leku batean. “Nahiz eta ofizio eder bezain interesgarria egiten dugun, badakigu laborantzan denbora libro guti dugula. Zaila zauku batzuetan denbora hartzea gauzen pentsatzeko, besteekin partekatzeko, egunerokotasunaz urruntzeko eta ikuspundu orokor baten ukaiteko. Gehienetan jendarteak duen erritmo kuadratuaz kanpo gelditzen gira, lan tenoreak, asteburuak, bakantzak…” ohartarazten du Laura Irigarai, Azkarateko laborariak.

Bakartasuna haustea

Egoera sozialaz harat ere, egoera ekonomikoa aski aldakorra dela ere erran daiteke. “Garrantzitsua da laborantzak eta laborariek bizi dugun bakartasunaren haustea eta jendartearekin harremanetan segitzea. Beharrezkoa zauku biltzea eta hitz egitea, zendako ez hasi kafe instalazio

batekin?”, dio Peio Elizeitsek. Kafe instalazioen helburua tokian tokiko gaietaz hitz egitea da ere, lurraldearen berezitasunaz eta egoera sozio-ekonomikoaz, herritarren arranguretaz, laborari gazte eta ez hain gazteen bizipenetaz.

Usaiaz kanpoko lekuak ekartzen duen giro goxoak jendearen errexkiago mintzatzeko ahala emaiten du. “Bakotxak bere lekua atxemaiten ahal du

eta denek denen ohar, ikusmolde edo iritzietaz ikasten dute”, azpimarratzen du Peio Elizeitsek. Aurtengo negua baliatu nahi du taldeak berriz ere instalazioaren aipatzeko. Iparraldeko eskualde guzietan ibiliko da eta aldi huntan, lekuen arabera, tematika bat proposatuko du. Aldi oro bi pertsona

gomitatuak izanen dira eta bakotxak bere lekukotasuna ekarriko du. Ondotik, debate libre bat izanen da, edozoin galdera edo oharren egiteko tartearekin.

Hastapen batean tematika finko bat baldin bada ere, gaualdian zehar hainbat gai jorratzen ahalko dira, parte hartzaileen behar eta nahien arabera.

“Kafe “instalazioak” deitzen ditugu bainan argi dugu instalatzeko bidea transmisioaren bidearekin gurutzatu behar dela eta iduritzen zauku kafe instalazioa bidegurutze horietarik bat izaiten ahal dela”, dio Laura Irigaraik. Horregatik gomita luzatua da instalatu berri edo instalatzeari pentsatzen

duenari bainan ere erretretara hurbiltzen denari, laborari ez denari eta kurios denari.

Abendutik maiatzerat, sei saio

Sei kafe instalazio proposatuak dira abendutik maiatzerat:

- Saran, abenduaren 14ean, ostegun arratseko 9tan, Pleka Trinketan. Hegoa Mendiboure eta Joana Urbistondok heien ibilbidea aipatuko dute, gaualdiaren gaia lurra izanen dela.

- Donaixtin, urtarrilaren 25ean, Briseteia ostatuan, transmisioaren gaia aipatuko da instalatu berri den laborari batekin eta bere etxaldea uztekotan den beste batekin.

- Xiberuan, otsail hondarrean, mendiaren gaia jorratuko da.

- Bankan, martxo hondarrean elkarlanaz arituko dira.

- Heletan apiril hondarrean, Ossau Irati sormarka eta bere ondorioak aipatuko dira.

- Bastidan, maiatz erditsutan, laborantxa biologikoa izanen da gai nagusia.

Gomitak eta data zehaztuko dira ondoko asteetan.

Kanal hauetan artxibatua: Laborantza  |  Ipar Euskal Herria

Laborantza kanaletik interesatuko zaizu...
2018-01-22 | Andrea Zubozki
Rockari kolpe bat buruan

Euskal Herriko Laborantza Ganbararen Festan Kaskezur taldeak emandako kontzertuaren kronika. Urtarrilaren 20an, Ainize Monjolosen.

Kaskezur taldearen hurrengo kontzertuak: urtarrilaren 27an Elizondon; otsailaren 16an Larrabetzun; otsailaren 17an Sopelan; otsailaren 23an Hondarribian; martxoaren 16an Bilbon; martxoaren 23an Gasteizen...


2018-01-21 | Agin Rezola
"Bertsolaritza lotzea sagardotegi edo taberna munduarekin, ez da txarra"

Apaizak ardoarekin lotzen diren bezalaxe lotzen dira bertsoa eta sagardoa. Bi mundu ezberdin, baina elkarri oso lotuta daudenak. Hanka bat mundu banatan du Unai Agirrek. Batetik, Euskal Sagardoa jatorri deiturako koordinatzaile gerentea da eta bestetik, Euskal Herriko Bertsolari Txapelketa Nagusiko finalean aritu da. Orbita horretatik irten gabe bildu gara hernaniarrarekin.


2018-01-21 | I˝aki Sanz-Azkue
Sagardoa eta garagardotarako lupulua nahasten direnean...

Garagardoa egiteko erabiltzen den lupulua eta sagardoa nahastean ateratzen den edaria berezia da. Zaporea, freskotasuna eta nortasuna; hiruak omen ditu. Ameriketako Estatu Batuetan eta Kanadan arrakasta handia du, eta Galizian ere atera dute halakorik, bertako sagarra eta kanpoko lupuluarekin egina. Euskal Herrian, ordea, sagardo lupuluduna edari arrotza da. Oraingoz.


2018-01-21 | Jon Torner Zabala
"Ezinbestekoa da sagastietan makinekin lan egin ahal izatea"

Sagardo Forum jardunaldietan “Sagarrondoaren egoera Euskal Herrian” hitzaldia eman du Sagarlan aholkularitza-enpresako teknikari Aitor Etxeandiak. Hurrengo egunean aurrez-aurre elkartu gara berarekin, Hernaniko solasaldian esandakoez gehiago sakondu aldera.
“Zuekin hitz egin eta gero sagasti bat begiratzera noa, lurra-eta zer moduzkoak diren ikustera”, kontatu digu. “Sagarrondo asko ari dira landatzen lehen ganaduarentzat ziren larreetan edota pinuek libre... [+]


2018-01-21 | Jon Torner Zabala
Natura eta historia batzen dituen ibilbidea

Sagardotegi-plana osa dezakeen proposamen bat ekarri dugu orriotara, Aiako natur parkearen mendebaldeko muturrean barneratzen den ibilbide zirkularra, zailtasun txikikoa eta nahikoa motza (3,7 km). Historian atzera egiteko parada izango dugu, bidean topatuko ditugun arta-mugarri eta trikuharrien altzoan oinez.


2018-01-16 | Euskal Irratiak
Protesta Kanboko laborantxa lur bat eraikigarri bilakatzekotan direlako: "Eraiki orde jatea hobe!"

Larunbateko Euskal Elkargoaren osoko bilkura permanentean, 210 hautetsi bildu dira Baionan. Eztabaidatu diren 34 punduen artean polemika gehien piztu duena Kanboko herriak aurkeztu duen PLU edo hirigintza planaren arramoldatze proiektua izan da.


2018-01-14 | Jakoba Errekondo
M÷et & Chandon sagardoa

Urte arteko egun xelebreak amaitu dira, lurretik sortutakoetatik jan eta edan batean osatzen diren egunak. Hobebeharrez, onenetik onenera janedan ere. Ustez. Kaba eta xanpain botila astunak erraz dantzatzen dira. Gaur egun askotarikoak badira ere eskuera, lehen beste upeleko sagardoa zen. Xanpain aukera urria zenean aparteko sona zuen “Champagne” sormarkako Möet & Chandon izenekoak.

Bernardo Aurkia Lizarribar Leaburun jaiotakoa berroigeitaka urtetan aritu zen Saran... [+]


2018-01-03 | Jon Torner Zabala
Txotx irekierak 25 urte, eta hamalau bider kirolariak protagonista

Urtarrilaren 15ean egingo da txotx irekiera Astigarragako Gurutzeta sagardotegian. Aurtengoa 25. edizioa du Sagardo Berriaren Egunak, eta Alberto Iñurrategi mendizale aretxabaletarra izango da protagonista nagusia: Hark egingo du “Gure sagardo berria” oihu, lehen kupela irekitzean.


2017-12-31 | Garazi Zabaleta
Nekazaritza ekologikoa eskolan lantzeko jolas digitalak

Ecosegell izeneko proiektua jarri du martxan Kataluniako Nekazaritza Ekologikoko Produkzioaren Kontseiluak (CCPAE). Eskoletan nekazaritza ekologikoaren oinarriak eta elikagai ekologikoen etiketa moduak ikasteko hezkuntza-baliabide digitala da Ecosegell, 10-14 urte bitarteko gaztetxoei zuzendua bereziki. Jolasen bidez gaiok lantzea eta gazteengandik gizartera zabaltzea du asmo proiektuak.

Ekimen berritzailea

Vida Sana elkartearekin batera sortu du kontseiluak proiektu pedagogikoa,... [+]


2017-12-14 | Laborari
"Erakutsi nahi dut etxalde tipi batean bizitzen ahal dela"

Gamere-Zihigan (Zuberoa) sortua, Benoit Tauzin gazteak hargintzan zeukan lanbidea utzi du Zalgizeko baserri bat bere gain hartzeko. Ardi hazkuntzan hasi da, neguan haranean mantendurik udan artaldea mendietako larretan edukitzeko. Laster euskal arrazako txerriekin ere hastekoa da.


Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude