"Kafe instalazioa" antolatu dute Saran, gazteek laborantzaz hitz egiteko tertulia

  • ELB sindikatuko Gazte Taldeak "Kafe instalazioa" ekitaldien edizio berri bat antolatu du, ostegunean Saran burutuko den saiotik abiatuta. Laborantzaren egunerokoaz errazkiago mintzatzera ekartzen dituzte gazte eta ez hain gazteak, eskualdeka antolatutako sei hitzaldiotan.

Laborari
2017ko abenduaren 12a
Irudian, 2014 "Kafe instalazioa": nekazaritzan ari edo interesatzen diren gazteak bildu nahi dituzte saiootan. (Argazkia: Laborari)

ELB Gaztek eta AFIk antolatu zuten azken kafe instalazioa 2014ean izan zen Urdiñarben. Esperientzia aberats horren errepikatzeko xedea du aurtengo neguan ELBko laborari gazteen taldeak. Lehen hitzordua abenduaren 14eko finkatu da Saran.

Duela zonbait urte Iparraldeko eskualde desberdinetan antolatu ziren kafe instalazioek arrakasta pollita ukan zuten eta gazte andana bat hurbildu zen. Instalazioaren [baserri bat bere gain hartzearen] gaia estakuru gisa hartuz, instalatu berri, instalatzeko bidean edo laborantxari nola lotu pentsaketetan ari ziren gazteek ideien eta ikusmoldeen partekatzeko tokia atxeman zuten. Batzuek instalatzeko proiektuaren gogoetatzen ari ziren, beste batzuk aldiz instalatu berriak ziren eta gibelatze ttipi baten hartzeko parada izan zuten. Batzuek heien ibilbide luzeagoaz pundu bat egin zuten ere. Esperientzia eta proiektu desberdinen nahasteak eta trukatzeak gaualdi aberatsak sortu zituen eta parte hartzaile guziek bazuten zer pentsa etxerateko bidean.

Kafe instalazioaren funtsa hori baita: elgar ezagutzeko, trukatzeko, mintzatzeko, eztabaidatzeko edo entzuteko gune baten proposatzea giro goxo bat sortuz usaiaz kanpoko leku batean. “Nahiz eta ofizio eder bezain interesgarria egiten dugun, badakigu laborantzan denbora libro guti dugula. Zaila zauku batzuetan denbora hartzea gauzen pentsatzeko, besteekin partekatzeko, egunerokotasunaz urruntzeko eta ikuspundu orokor baten ukaiteko. Gehienetan jendarteak duen erritmo kuadratuaz kanpo gelditzen gira, lan tenoreak, asteburuak, bakantzak…” ohartarazten du Laura Irigarai, Azkarateko laborariak.

Bakartasuna haustea

Egoera sozialaz harat ere, egoera ekonomikoa aski aldakorra dela ere erran daiteke. “Garrantzitsua da laborantzak eta laborariek bizi dugun bakartasunaren haustea eta jendartearekin harremanetan segitzea. Beharrezkoa zauku biltzea eta hitz egitea, zendako ez hasi kafe instalazio

batekin?”, dio Peio Elizeitsek. Kafe instalazioen helburua tokian tokiko gaietaz hitz egitea da ere, lurraldearen berezitasunaz eta egoera sozio-ekonomikoaz, herritarren arranguretaz, laborari gazte eta ez hain gazteen bizipenetaz.

Usaiaz kanpoko lekuak ekartzen duen giro goxoak jendearen errexkiago mintzatzeko ahala emaiten du. “Bakotxak bere lekua atxemaiten ahal du

eta denek denen ohar, ikusmolde edo iritzietaz ikasten dute”, azpimarratzen du Peio Elizeitsek. Aurtengo negua baliatu nahi du taldeak berriz ere instalazioaren aipatzeko. Iparraldeko eskualde guzietan ibiliko da eta aldi huntan, lekuen arabera, tematika bat proposatuko du. Aldi oro bi pertsona

gomitatuak izanen dira eta bakotxak bere lekukotasuna ekarriko du. Ondotik, debate libre bat izanen da, edozoin galdera edo oharren egiteko tartearekin.

Hastapen batean tematika finko bat baldin bada ere, gaualdian zehar hainbat gai jorratzen ahalko dira, parte hartzaileen behar eta nahien arabera.

“Kafe “instalazioak” deitzen ditugu bainan argi dugu instalatzeko bidea transmisioaren bidearekin gurutzatu behar dela eta iduritzen zauku kafe instalazioa bidegurutze horietarik bat izaiten ahal dela”, dio Laura Irigaraik. Horregatik gomita luzatua da instalatu berri edo instalatzeari pentsatzen

duenari bainan ere erretretara hurbiltzen denari, laborari ez denari eta kurios denari.

Abendutik maiatzerat, sei saio

Sei kafe instalazio proposatuak dira abendutik maiatzerat:

- Saran, abenduaren 14ean, ostegun arratseko 9tan, Pleka Trinketan. Hegoa Mendiboure eta Joana Urbistondok heien ibilbidea aipatuko dute, gaualdiaren gaia lurra izanen dela.

- Donaixtin, urtarrilaren 25ean, Briseteia ostatuan, transmisioaren gaia aipatuko da instalatu berri den laborari batekin eta bere etxaldea uztekotan den beste batekin.

- Xiberuan, otsail hondarrean, mendiaren gaia jorratuko da.

- Bankan, martxo hondarrean elkarlanaz arituko dira.

- Heletan apiril hondarrean, Ossau Irati sormarka eta bere ondorioak aipatuko dira.

- Bastidan, maiatz erditsutan, laborantxa biologikoa izanen da gai nagusia.

Gomitak eta data zehaztuko dira ondoko asteetan.

Kanal hauetan artxibatua: Laborantza  |  Ipar Euskal Herria

Laborantza kanaletik interesatuko zaizu...
Kapitala baino gehiago balio dute gure lurrek

Zenbat ontasun eta zenbat lur aldatu ote da eskuz azken hamarkada hauetan, gehiagoko axolarik gabe, gehiagoko ardurarik gabe? Erabiltzen zituztenen eskutik “gozatuko” dituztenen eskurat. Lau sosen truke!


2018-04-20 | ARGIA
Igandean Lurzaindiaren festa Itsasun, nekazaritzako lurra aldarrikatzeko

Duela bost urte, 2013an, laborantza lurrak espekulaziotik babestu eta mantentzeko Lurzaindia sortu zuten ELB sindikatua, Arrapitz Federazioa, Euskal Herriko Laborantza Ganbara eta Euskal Herriko inter AMAP elkarteen bultzadaz. Martxoaren 31an biltzar nagusia egin ostean, iganderako hitzaldi, aldarrikapen eta elkartasun giroz osatutako besta antolatu dute Itsasun.


2018-03-23 | Euskal Irratiak
80 bat laborari bildu dira Baionako suprefetura aitzinean diru laguntzak erreklamatzeko

80 bat laborari bildu dira ostegunean Baionako suprefetura aitzinean, ardi eta guzti, larre eta alhapideen diru laguntzak atxikiak izan zaizkien galdetzeko. Orain arte hunkitzen zituzten diru laguntzak ehuneko zazpiz apaldu nahi dizkiete eta horrek 500 eta 1.000 euro artean kenduko dizkiela laborariei salatzen du ELB sindikatuak.


2018-03-18 | Jakoba Errekondo
Pozoiaren aho sabaia

Ardo eta sagardo ekologiko eta biodinamikoen beste muturrean daude ardo industrialak edo kimikoak. Azken hauek produktu kimiko sintetikoak erabiltzen dituzte; mahasti eta sagastietan hormonak, ongarriak, pestizidak, herbizidak eta abar, eta upategietan, antzera.

Produktu kimiko gehienak sintetikoak dira, hau da, industrietan sortutakoak. Gutxi batzuk besterik ez dira naturalak. Produktu kimiko horiek arrastoa uzten dute bai lurrean, bai ingurumenean, bai landareetan, bai fruituetan, bai... [+]


2018-03-11 | Mikel Asurmendi
Aguxtin Errotabehere, "La grande mutation" liburuaren egilea
"Lur Berri beste molde batez garatu da, euskalduntasunaren aurka zoritxarrez"

Baigorriarra. Laborari semea. Laborantza ikasia. Ingeniaria. Amikuzeko Lur Berri kooperatiban aritua. Kazetaria ere bai azken urteetan. Erretretan dago, baina lanean ari. Jean Pitrau, La révolte des montagnards liburu esanguratsuaren ondoren, Jean Errecart, La grande mutation (Elkar) eman du argitara. Amikuze eta Jean Errecart laboraria, sindikalista eta politikaria ezagutzeko baitezpadako liburua.


2018-03-11 | Jakoba Errekondo
Ardoa ilargitan

Nekazaritza ekologikoa puri-purian den honetan, biodinamika oinarri duen nekazaritzan ekoitzitako ardoek bereganatzen dituzte gero eta sari gehiago. Ikuskizun da mahats ardoetan bezala ote datorren sagardo, udareardo, garagardo eta abarretan.

Ardogintzan asko ikertzen ari da lurra aberastea eta zeruaren eragin integrala oinarri dituen nekazaritza hau. Ardoak ematen du, eta, zenbat eta naturalago, eta gehiago emango du: osasuna bezala txanpona. Frantzia da ikerketa mota horren lurralde... [+]


2018-03-01 | ARGIA
Zuhaitz mugarroei buruzko Europako biltzarra burutzen ari dira Saran

Saran martxoaren 1etik 3ra burutzen ari dira Zuhaitz mugarroen 2 biltzarra. Elikagaien ekoizpenean soroetan zuhaitzak integratzearen abantailak lantzen dituen agroforesterian gero eta interes handiagoa pizten dute egurretarako bezala aziendak elikatzeko lepatu edo mugarrotutako arbolek.


2018-02-15 | ARGIA
EHKOlektiboak agroekologiaren 11. topaketak burutuko ditu larunbatean Uztaritzen

EHKOlektiboak Euskal Herrian agroekologian ari diren laborariak biltzen ditu. Lau sailetan egiten du elkarte honek lan: laborantza biologikoa, bertako ekoizpenak eta salmenta zuzenak, elikadura burujabetza eta ikuspegi soziala. Datorren larunbatean, 17, Uztaritzen burutuko ditu bere 11. topaketak.


Esklabo lana behar da janari merkeak ekoizteko Europako masarentzat

Kopa bat ardo baino merkeagoko oilaskoa, hutsa balio duen saltxitxa, Andaluziatik edo Marokotik etorrita ere bertako sagarra baino gutxiago kostako zaizun marrubia... nola litezke hain prezio merkeetan supermerkatuan? Low cost elikagaiok ezkutatzen dituzte, banatzaileek baserritar txikiei egiten dieten bulling-az gain, nekazaritza industrialaren katean ari diren milaka langileren miseriazko soldatak. Esklabo lanean dihardute Mediterraneoan... baina baita Alemania aberatsean ere.


2018-02-05 | Laborari
Nekazari gazteak eztabaidan Donaixtin
"Zaila da uztartzea libro diren etxaldeak eta martxan ezarri nahi diren proiektuak"

Hogoita hamar pertsona baino gehiago bildu da ELB Gazte eta AFI-k antolatzen zuten bigarren kafe instalazioan urtarrilaren 25ean Donaixtin. Jean-Bernard Pochelu eta Intza Recak transmisioa nola bizi eta ikusten duten esplikatu diete Briseteia ostatuan bildu zireneri.

 


Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude